P á t r i a

A szőlőt dr. Bakonyi Károly nemesítette az Olaszrizling és a Fűszeres Tramini fajták keresztezésével. Erős növekedésű, bőtermő, a téli fagyokat, szárazságot jól tűrő fajta. Szeptember végén, október elején érik. Jó cukorképző.
Ültetvényünk az elsők között van ebből a nagy jövő előtt álló szőlőfajtából.
Bora testes, jellegzetes illat-, íz- és zamatanyagokban gazdag, harmonikus, elegáns.
A Pátria az ünnepi étkek nemes kísérője.
 
Valentin

Sorozatos keresztezés eredménye ez a rendkívül ígéretes szőlőfajta. A Nektár és a Zenit keresztezésével állította elő dr. Bakonyi Károly nemesítő, de az ősei között találjuk a Cserszegi fűszerest, a Traminit, a Csaba gyöngyét is. Szeptember első felében érő, igen jó cukorképző fajta, itt az Öreghegyen 21-23 mustfokra beérik. (Egy kísérleti ültetvényt ápolunk ebből a fajtából.) A szőlő aszúsodásra hajlamos. Bora illat- (friss mezei virágillatok) és zamatanyagokban gazdag, fűszeres ízű, különleges minőségű, főként a hölgyek kedvence.
 
Zweigelt

A Kékfrankos és a Szent Lőrinc keresztezésével állította elő F. Zweigelt Ausztriában (1920), ahol nagy területen termesztik. Hazánkban is az elterjedtsége a kékszőlők között a Kékfrankost követi. Szeptember második felében beérik, bőtermő fajta, de a túl nagy termésből származó bor gyenge minőségű, ezért itt fontos a terméskorlátozás. Viszonylagos fagytűrése a Kékfrankostól elmarad, és rothadásra is hajlamosabb.
Bora színanyagokban gazdag, kissé lila árnyalatú, jellegzetes zamatú, a Kékfrankosnál lágyabb karakterű, harmonikus.
 
Syrah(Shiraz)

Ez a szőlőfajta Franciaországból terjed az utóbbi időben, különösen az Újvilágban telepítettek nagy ültetvényeket. Termőképessége jó, hajtásai hosszúak, törékenyek. Késői fakadású, de zsendülési, érési időszaka rövid. Nálunk október első felében érik, 18 magyar mustfok feletti cukortartalommal.
Bora jó minőségű, kékes színárnyalatú, érlelésre alkalmas. Íz és zamatanyagokban gazdag (viola, olajbogyó), csersavas, tartalmas, viszonylag lágy.
 
Kékfrankos

A Kárpát- medence legkedveltebb kékszőlő fajtája. Leginkább hazánkban terjedt el. Szeptember végén érik, de általában később szüretelik 17-19 mustfokkal. Itt az Öreghegyen a délnyugati napsütéses lejtőkön 20 fok feletti mustot kapunk. Megbízhatóan terem, a rosszabb évjáratokban is elfogadható minőséget ad. Nem rothad, fürtjei sokáig a tőkén tarthatók.
Bora fajtajelleges, kellemes zamatú, testes, csersavban gazdag, kemény karakterű, de az érlelés során savai lefinomodnak. A Bikavér vázát képezi, mint ahogy az általunk előállított Biavérének is.
 
vissza a lap tetejére


Tisztelt Látogatók!
A Pünkösdi Nyitott Pince rendezvény alkalmával pinceköruti sétát szervezünk. Túravezetőnek sikerült megnyerni Tüske Emilt, aki Biatorbágy és környékének egyik legjobb ismerője. A túra 10.30-kor indul. Gyülekező a Füzes patak partján a Fábiánhoz vezető bekötőúton, az Alsómajolr közelében, a szennyvíztisztítóval szemben. Megközelíthető gyalog, vagy gépkocsival, illetve autóbuszokkal: a Budapest- Sóskút Volánbusszal, vagy a faluház parkolójából 10 órakor induló különbusszal.

Forralt bort, vagy teát, libazsíros kenyeret, tojásrántottát, palacsintát kínálunk a betérő túrázóknak.

Pünkösdi Nyitott Pincék Biatorbágyon
Június 7-én
szombaton 10-22 óráig
Részletek a szintén általunk szerkesztett www.bia-veritas.hu honlapon.Készítem a Rigó Pince és Borház faragott gyalogkapujátAz új kapuról néhány képet feltettem a galériára.

Kettős szivárvány az Öreg-hegy fölöttEgy új eszköz, hogy a gyerekek se unatkozzanak: